האם הליך גישור בבית משפט כדאי? זו שאלה טובה, ואף על פי שלאנשים כמו אלעד הדר יש כבר תשובה מוכנה (כן, תמיד כן) – והיא אכן דעה מכובדת, ומוכרת מטעם עורך דין מקצועי לתחום, המבוססת על מחשבות ותפישות מסוימות, נרצה דווקא להשאיר זאת כשאלה פתוחה. ופשוט לסקור מעט את התהליך ולאפשר לקורא לבסס מסקנותיו. נתחיל.
הליך גישור משכין שלום?
אמנם, סכסוך זה לא הדבר הכי כיפי בעולם – אלא אם כן מגיעים עם המיינדסט החיובי, הצלול והאופטימי הרלוונטי. בהינתן הרצון לפתור סכסוך מחוץ לכתלי בית המשפט, אפשר לעשות זאת בדרך של גישור. הליך גישור יכלול מספר מפגשים אשר ינהלם מגשר המוסמך לכך. במילים אחרות, צד שלישי לא מעורב, אשר ישאף להשכין שלום ולגלות פתרון מדויק ורלוונטי לצדדים. הפתרון ייבנה על הסכמות והבנות. מדובר בהליך שיכול להיות מהיר, זול ואף נעים יותר מזה המתרחש, לדעת אנשים מסוימים, בבית המשפט. על כן, יש שימליצו, לרבות עורך הדין אלעד הדר – לבדוק הליך גישור טרם הפניה לערכאות.
מהו הליך גישור?
אז מה הוא בכלל הליך גישור. ובכן, מדובר בגישה ליישוב סכסוכים – כדרך הגעה להסכמות מחוץ לכתלי בית המשפט. במסגרת הליך הגישור, הצדדים מקבלים תמיכתו והנחייתו של צד שלישי ניטרלי. דהיינו, המגשר. מתפקידיו – לסייע לצדדים להגיע להסכמות מוכרות, או פשרה מדויקת להם שתהיינה מוסכמת על כולם – כך שהצדדים מסתפקים בכך ולא ימשיכו להליך משפטי. ההליך עצמו בנוי מהליך ובו מספר מפגשים, במסגרתו הצדדים נפגשים ביניהם בחברת המגשר שהוסכם על שניהם. המגשר מסייע בפיתוח השיחה, בדיוק הרצונות והצרכים ומציאת הפתרון האידיאלי הרלוונטי עבור הצדדים.
יתרונותיו של הליך גישור?
יש כל מיני תחומים בהם ניתן לעשות שימוש בהליך הגישור. אחד מהם – הוא תחום הגירושין. במקום לקחת את זה לבית המשפט, אפשר לקחת את זה גם לדיון עם מגשר. ובכך להנות מכל היתרונות הטמונים בכך – נעימות, הוזלת עלויות וקיצור זמנים. ספציפית בתחום הגירושין – יש אפשרות לבדוק פתרון בעיות, לכאורה אל מול המגשר – טרם בכלל ההחלטה על הגירושין. אם כי, גישור הוא לחלוטין לא רק עבור בני זוג – אפשר שיתאים גם לשלל סוגים של מערכות יחסים. משתפים פעולה, שכנים, בני משפחה, יורשים, נותני שירות, פלילים, מדינות, שותפים וכו'. יש להליך גישור מספר יתרונות שניתן למנות:
חסכון משאבים. לפחות בהשוואה לאלו שאולי יתבקשו במסגרת הליך משפטי.
שכן הליך גישור מוצלח לא מערב את בית המשפט – כל עוד הצדדים הגיעו להסכמות מספקות עבורם.
ועל פי כן, כל המשאבים שאפשר היה להשקיע בבית המשפט פשוט לא מתבקשים.
בין אם זה אומר עלויות כלכליות, עלויות זמן, עלויות של השקעה של תשומת לב וכו'.
ובאופן כללי – פשוט להישאר בגבול הנעים והטוב. בלי כל הבירוקרטיה והמעורב בהליכים משפטיים.
הגישור מהווה אלטרנטיבה שיש בה איכות רגשית מסוימת. במקום לעמוד מול שופט, להשקיע כאמור זמן ומשאבים בטיעוני התביעה וכו' – ובמקום להשקיע זמן בזה, לחשוב על זה, להרהר בזה – אפשר כדרך הליך יעיל יחסית, להגיע להסכמות שרוצים להגיע אליהם. ובכך, מדובר על "הדרך הקצרה להגיע אל מה שאנחנו רוצים". כי איך שלא ייגמר הליך גישור אנחנו יודעים שהתוצאות שיתקבלו יהיו לטובתנו (וגם לטובת הצד השני), אחרת אפשר פשוט לסרב למסקנותיו.
בייחוד אם הצד השני של השולחן הוא אדם שאפשר לראות אותו באופן צלול, טהור וטוב – ולאחל גם עבורו את הטוב, ולאפשר לו לצאת מהנושא גם עם חוויה רגשית חומלת וקשובה.
על כן, במקום להתנגח – לקבל את הדרך היעילה לפתור את הסיטואציה, לדבר, ולהגיע להסכמה. במקום ללכת בדרך הקונפליקט, ללכת בדרך האיחוד והטוב המשותף.
הליך הגישור שואף לראות את הרצונות והצרכים של שני הצדדים ולהעלות אפשרויות שיתמכו ויעניקו מענה בתמונה הרחבה. זה כשלעצמו מאוד יכול להרגיע את לבבות האנשים המעורבים בהליך שכזה.
מתי ניתן להסתייע בהליך גישור?
אפשר לפנות להליך גישור בכל שלב. כל עוד לא התקבלה הכרעה בידי בית משפט. גם במקום ו/או טרם הפנייה לבית משפט – בהנחה שיש משהו שרוצים לקבל עליו פתרון משותף בין הצדדים. כמו גם רצון, שאדם חיצוני ילווה את התהליך – לפתרונו המיטיב הדדית לצדדים. כך שבהינתן מחלוקת, שרוצים "לפתור אותה בטוב", ורצון חופשי לעשות זאת בין הצדדים – הליך גישור בהחלט יכול להוביל טובה לטובה. בייחוד אם רוצים לצאת ממנו עם הסכמות משותפות, הסכם יציב ונכונות לקבל סיוע אמיתי בדרך לפתרון מיטיב הדדית, כאמור.
מנכ"ל קבוצת Success
השארת תגובה